Najlepszy przepis na ogórki kiszone
Kiszenie ogórków to proces polegający na soleniu, suszeniu, a następnie przechowywaniu ich w occie. Rezultatem jest ogórek kiszony, który wystarczy na tygodnie – bez potrzeby przechowywania w lodówce.
Ogórki kiszone są łatwe do przygotowania przy użyciu zaledwie trzech składników – octu, soli i ogórków. Chociaż ten przepis jest dość prosty, jest wystarczająco prosty, aby każdy mógł go wykonać przy minimalnym wysiłku.
Ogórki kiszone są podstawą wielu gospodarstw domowych i wielu ludzi je również jako świeży dodatek lub przekąskę.
Kiszone ogórki można spożywać na wiele różnych sposobów. Często stosuje się je jako dodatek lub przekąskę do posiłku, ale są również popularne jako dodatek do kanapek.
Ogórki kiszone występują zarówno w odmianach kiszonych, jak i octowych. Odmiana octu jest bardziej popularna i można ją znaleźć w większości sklepów spożywczych.
Czego potrzebujesz, aby zrobić pikle – lista składników i techniki na każdym etapie
Ogórki konserwowe to rodzaj sfermentowanych warzyw, które istnieją od wieków.
Ogórki konserwowe są jedną z najpopularniejszych przypraw i można je znaleźć niemal w każdej kuchni. Proces jest dość prosty, ale należy postępować zgodnie z krokami, które są ważne, aby upewnić się, że Twoje marynaty są prawidłowe.
Wybierz warzywa, takie jak ogórki lub fasolka szparagowa, do marynowania i umyj je przed pokrojeniem w paski nożem lub krajalnicą mandoliny. Następnie przygotuj solankę gotując wodę z octem i solą przez około 10 minut. Zabije to wszelkie bakterie w warzywach, więc nie będą mogły rosnąć w czasie fermentacji, a także wprowadzać smak do warzyw
Aby zachować kolor i zachować chrupkość dodaj sok z cytryny lub ocet winny.